28.02.2013

Den fortrolige av Héléne Grémillon

 "Unge, vakre Annie kommer fra enkle kår og drømmer om å bli maler, mens den velstående Madame M. tilsynelatende har alt - unntatt det barnet hun så brennende ønsker seg. En dag inngår de to kvinnene en pakt som får uante konsekvenser for dem begge."
Vi befinner oss i Paris midt på 70-tallet. Camille har nylig mistet moren sin og er gravid med sitt første barn da det plutselig en tirsdag dukker opp en tykk konvolutt i postkassen hennes. Hun leser det som viser seg å være et brev med en utrolig historie, og flere påfølgende tirsdager dukker det opp stadig nye biter av historien gjennom lignende brev. Etterhvert forstår Camille, som er forlagsredaktør, at denne historien ikke er et nytt stunt fra en forfatter som ønsker å selge sitt manus til forlaget, men en ekte historie, med sterke bånd til hennes egen historie.

Mesteparten av boka dreier seg dog om nettopp denne historien, hvor vi møter den unge jenta Annie som vikler seg inn i en situasjon hun vanskelig kan komme seg ut av. Men det hun trodde hun kun ville ha et kaldt forhold til modnes i henne og gjør hennes forhold til ekteparet hun bosetter seg hos enda mer innviklet. Samtidig bryter 2. verdenskrig ut og skiller de som elsker hverandre.
Prøv aldri å bli elsket av folk slik du vil at de skal elske deg, det er ikke sånn med virkelig kjærlighet. Du må godta at folk er glad i deg på sin måte.
s. 57
Dette er en historie som fenger på hver side, og leseren får ta del i hele historien via forskjellige personer, noe som viser oss at en sak aldri har kun én side. Og som leser får man sympati for flere av de involverte, etterhvert som deres side av saken kommer frem i lyset. Disse menneskene beskrives nemlig på en veldig god måte, hvor flere lag av deres personlighet, tanker og handlinger kommer til syne. Forfatteren har virkelig klart å skrive gode, troverdige personkarakteristikker.

Språket synes jeg er godt, men det er ingen wow-faktor, ikke nyskapende. Dette gjelder først og fremst de delene av historien som fortelles fra Camilles perspektiv, hvor jeg opplever språket som litt for enkelt og hverdagslig. Språket i den delen som fortelles fra fortiden er derimot en god del bedre, og kvaliteten på boka ville blitt løftet om forfatteren hadde klart å holde på denne stilen også i Camilles del.

Boka inneholder definitivt elementer som kan gjøre den til en bestselger; en historie om kjærlighet og svik, om en kvinnes kjærlighet til sitt barn, tragedier, et godt og enkelt språk som gjør den lettlest og en spenningskurve som er stadig stigende i hver av de parallelle historiene.

...og er ikke omslaget lekkert?! Jeg kunne kjøpt boka bare p.g.a. det ;)
Terningkast 4
Utgitt: 2012
Forlag: Aschehoug
Sider: 252
ISBN: 9788203216534
Les utdrag fra boka her 
Boka er mottatt fra forlaget etter eget ønske.

4 kommentarer:

aariho sa...

Enig i at omslaget fenger. Og boka høres da ut til å være grei. Herved notert!

ellikken sa...

Fin omtale, frøken :-)

Viktig poeng dette med at leseren får sympati med alle parter, også den man minst ventet å ha sympati med...

Ellers, veldig enig mht den språklige forskjellen på nå - og da. Leit, egentlig. Boken er ellers overraskende god.

Janicke sa...

Denne fikk ikke jeg dreis på. Forstår fra det du skriver at den fortjener et forsøk til.

Forfatterfruen Karen sa...

Helt NYDELIG omslag, ja:) Er litt nysgjerrig på boka også, etter den fine omtalen din. Skal kikke etter den!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...